viernes, 18 de marzo de 2011

LLUNA DE PURIFICACIÓ I RITUS DE FOC

La primavera está a prop. Aquest mes, Cutios, es l´ultim de l´hivern.
La lluna plena de Cutios (la que normalment cau en març) es coneguda com Herthmonath, la Lluna de les Purificacions. Purificacions per tal de desfer-se´n de tot alló roïn acumular durant l´hivern. Un ritual de pas que marcava el final de l´epoca més dificil i dura de l´any.

L´origen de les Falles va tenir lloc molts segles arrere, quan la gent cremava atifells vells que havíen tingut tot l´hivern, que estaven molt trencades o que ja no aprofitaven. Cadires, restes de la sega, trossos de fusta, roba molt esguerrada...tot anava a parara al foc. El foc, element purificador de marcada preséncia a la nostra terra, marcava el pas de l´hivern a la primavera, perpetuant així un ritual plé de simbología.

Els ninots substitueixen els atifells vells, pero el seu simbolisme satíric cumplixen el mateix paper, critiquen aspectes socials i coses que desagraden i després son entregades al foc.

 El simbolisme de les flors com a element primaveral es destacable. La Mare de Deu, sustituint la figura de la Deesa Mare, es objecte d´ofrenes florals.


Per als pagans tradicionals es també un moment de purificació, es el moment d´armar la nostra propia "falla", plenar-la de coses que volem deixar arrere en companyia de l´hivern i encarar la nova estació amb nous projectes. Es moment de celebrar que la Mare Terra torna a reverdir.

Un ninot de palla, fusta i fil, fet durant un ritual de meditació i transit profund, mentre pensem en tot alló que volem llevar-nos de damunt (persones fastigoses incloses), vestit amb peces de roba adequades, ungles, cabells...qualsevol cosa val.
Una carta on aboquem tota la nostra rabia, totes aquelles paraules carregades de verí que enes roseguen i que no podem dir pel motiu que siga...
La caixeta de cartó de les medicines d´una malaltia llarga que ens haja fet la punyeta tot l´hivern, els ornaments de paper de Nadal...

Danses sota la lluna al voltant del foc, com en els vells temps, mentre el foc tot ho crema, tot ho purifica. Personalment, m´agrada afegir-hi un pessic de grans d´inciens (la resina, no lo que es ven en barretes con "inciens de..."), ruda, flors d´algilaga i romer, ja que son plantes purificadores...i de pas que faça bona oloreta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario