miércoles, 30 de marzo de 2011

EINES DE L´OFICI (I): La Vara o Forcall

Una de les eines utilitzades a L´Art d´Astúcia es la Vara o Forcall (les tradicions anglosaxones ho anomenen "stang" o "staff"). Es tracta d´una vara de fusta rematada per dues o tres branques, per unes banyes d´animal (normalment de cabrot o cérvol) o tot el crani o amb una forca de ferro.

    (exemples de varies Vares o Stangs emprats en els rituals de Bruixería Tradicional)

El seu simbolisme varía molt.

Es l´Arbre del Mon, l´Axis Mundi que comunica els tres Mons: L´Inframon (arrels), el Mon Terrestre (sòca) i el Regne Celestial (branques). Aquesta simbología s´observa sobretot quan acaba en 3 branques.
El tema de L´Arbre Cósmic es molt frequent en les tradicions de fort arrelament xamánic. Recordem per exemple l´arbre de Yggdrasil dels mites nórdics o l´Arbre de la Vida nepalí.

(esquema de la cosmología nórdica)


En la Bruixería Tradicional, els arbres son portals cap als poders invisibles, cap a l´Inframón on regnen els Mestres de l´Art. Es per aixó que els arbres, sobretot els centenaris, son llocs de poder, llocs on Creuar el Cércol.

Pero també, sobretot quan te 2 branques, cranis o banyes, es una representació del Deu Banyut o la Mestra Luciferína. Es plantat al cercle per a poder Invocar-los. Hi ha qui posa enmig de les banyes un llumenet que simbolitza la Llum del Coneixement.

Pel que fá als seus usos, podem dir que es un "altar portátil". Realment amb aquesta eina podem traçar el cércle (entenent-lo com una porta en el Cércol) i al plantar-lo al centre de la zona ritual i invocar a la Mestra (o el Mestre) a través seu  el que fem es un assentament. El Cercle es més una forma de portal que un lloc de "condensació d´energíes" o una  protecció (encara que pot servir per a tal cosa, sobretot si practiquem dins de cases a la ciutat, envoltats de brossa energética).

Ja en parla´re de com fer el cercle i obrir una porta en el Cércol.

La Vara es també una de les "montures" emprades per al Vol de l´Ánima (junt amb la coneguda granéra). Aquest Vol es un estat de transit profund mijançant el qual el nostre esperit s´allibera dels lligams i limits de la carn i vola cap als Mons Invisibles, cap a les profunditats de l´Inframón, moltes voltes a través de les arrels dels arbres.



Molts bruixots tradicionals no empren més eines materials que aquesta a l´hora de fer els seus rituals. Pot ser senzill o molt elaborat i decorat amb plomes, amb runes o símbols pirograbats, ossos humans o d´animals...aci la imaginació de la bruixa vola (mai millor dit). El tradicional forcall emprat pels maseros per a trigar el grá pot ser utilitzat també com a Vara.


En la meua tradició la Vara Banyuda representa la Mestra Ataecina. Encara no l´he emprat per al Vol (tot arribará), pero es prácticament l´unica eina que utilitze a l´hora de fer els meus rituals. Está feta amb la branca d´un arbre (un abet més exactament) amb el qual tinc una profunda conexió espiritual. La vaig carregar mijançant un ritual a la Cova Bolumini, on el vaig deixar tota la nit. Per a vincular-lo amb mi vaig utilitzar sang menstrual al procés.
La porte amb mí sempre que vaig a la Natura (el lloc on ofície més a sovint). Té pirograbat el símbol de la Senyora i de la meua tradició.

(el forcall i el ví consagrat del Festí Roig)



No hay comentarios:

Publicar un comentario